Tuesday, 14 July 2009

Dari Newark ke Edinburgh


Pastikan peralatan dalam keadaan baik
Musim Panas :: Newark-Notthinghamshire. Persiapan telah dibuat untuk perjalanan ke Edinburgh--peta; "Travel guide book" Scotland dan Edinburgh; kamera; dan lens dalam keadaan baik. 
Di kemuncak Arthur's Seat
Dari rumah Khairizan @Soul di Newark, kami memulakan perjalanan ke utara UK. Tempat yang dituju adalah kota Edinburgh, ibu negeri Scotland. Bertolak pada awal pagi dalam jam 9.00. Perjalanan yang mengambil masa kira-kira 6 jam sejauh 430km yang melalui bandar-bandar kecil. Edinburgh adalah bandar yang kami paling gemari di UK! It is a must visit place. Bandar yang cantik dan seakan boleh rasa damainya. Rasa macam tidak mahu balik! Kalau balik hendak datang lagi. Dalam hati "kalau sambung belajar di sini pun seronok juga--University of Edinburgh", "kalau pejabat di sini tidak di tutup dulu kan seronok". Jiwa penuh dengan angan-angan yang cukup jauh. Begitulah rasanya sambil menghirup udara segar Arthur's Seat.


Berhenti rehat dalam perjalanan ke Edinburgh
Berhenti rehat dalam perjalanan ke Edinburgh
Untuk perjalanan panjang ini, kami dibekalkan makanan ala kadar untuk mengalas perut dan ohya termasuk nasik lemak. Orang Malaysia pasti ada nasi lemak. Kereta menyusuri lebuhraya A1, lebuhraya utama sehingga ke utara UK. Merancang untuk berhenti di R&R ketika dalam perjalanan. Entah R&R mana, tapi dalam kepala ingin macam yang ada di Malaysia atau paling lekeh macam R&R yang berada di Perancis atau German. Di R&R boleh berhenti, makan, ke tandas dan macam-macam. Rupanya R&R di UK khususnya A1 (ke utara)  tidak seindah yang dikhayalkan. Kami tidak jumpa satu pun--ker ada, tapi kami terlepas, tidak pasti. Selepas beberapa jam, kesudahannya kami berhenti di perhentian lori. Rasanya hentian lori sebab kebanyakannya adalah lori di sini. Di sebelahnya adalah ladang gandum yang terbentang luas yang hijau kekuningan. Dari pengalaman mengembara di negara-negara lain, rasanya belum lagi saya jumpa R&R yang selesanya macam di Malaysia--siap ada kerusi urut okey di Malaysia, dan tandas yang sentiasa di cuci bersih. Bukan hendak puji, tapi itu hakikat. Puji melangit pun saya bukan dapat apa. Bila kita mengembara jauh di bumi asing, baru kita sedar akan hakikat ini dan kita mula menghargai apa yang ada di sekelilig kita dan kita rasa yang dekat itu cukup bernilai. Kekadang rasa sedikit bangga.


Pemandangan dari Arthur's Seat
Sudah sejam di sini, cuaca berangin dan sejuk mula menggigit kulit. Kami meneruskan perjalanan ke Edinburgh. Mata menikmati pemandangan cantik kiri dan kanan. Kami tiba di Edinburgh pada pertengahan petang kira-kira jam 3. Check-in hotel Travelodge. Tidak banyak aktiviti pada hari tiba. Badan sudah penat, mata sudah mengantuk. Untuk esok, Esok kami merancang untuk ke Arthur's Seat.

Pagi tiba, bersiap untuk ke Arthur's Seat. Tidak berapa jauh dari hotel, hanya kira-kira 30 minit. Mungkin ada yang bertanya apa itu Arthur's Seat? Arthur's Seat adalah puncak yang tertinggi di Edinburgh dan salah satu dari puncak-puncak yang popular di seluruh Scotland. Ia terletak di tengah-tengah bandar Edinburgh kira-kira 1.6 km dari Istana Edinburgh. Cantik dan menakjubkan. Itu penilaian peribadi saya. Tidak ada apa yang boleh menerangkan dengan baik--"Let the pictures talk for themselves".


Kaki puncak Arthur's Seat
Arthur's Seat

Arthur's Seat


Edinburgh sunsetR.A.S.H.I.D.I.SAID

No comments:

Post a Comment

Final Farewell to Winter 2019

Winter is over now... however, it refused to let go the baton to Spring before a final showdown.  So at last, on 4th April 2019, winter del...