Wednesday, 4 May 2011

Berkayuh

Dua minggu lalu, lepas beli basikal saya dan isteri bercadang hendak berkayuh. Tak pernah berkayuh lagi ni....pengalaman pertama. Tak tahu macamana bila naik bukit, turun bukit, masa mana nak tukar gear tinggi dan rendah. Abang Jamie (Tokey Pinarello di Kajang) ada bagitau tapi tak ingat dah.

Barang cycling isteri sudah seminggu sampai dari UK tapi saya punya belum sampai complete kecuali boot dengan jersey. Tapi tak apa sebab kemaruk nak berbasikal punya pasal. Malam sebelum, masukkan energy drink dalam botol dan masukkan dalam peti ais biar sejuk. Mula-mula rancang nak kayuh dari rumah di Ampang tapi tak sure macamana nak masuk MEX dengan basikal. Akhirnya, tukar plan pergi dengan kereta dan parking di R&R Seri Kembangan, MEX Highway. Mula kayuh dari situ senang sikit.


Esok pagi-pagi bangun dalam pukul 6.00 pagi. Pukul 6.45 pagi naikkan dua-dua basikal saya dan isteri ke atas rack. Pukul 7.10 pagi cam tu bertolak dan sampai R&R Seri Kembangan dalam pukul 7.20 pagi. Bila sampai sana tayar basikal pulak tak cukup angin..pam bawak tapi tak berapa nak berfungsi elok. Angin masuk sikit-sikit ajer. Berpeluh jugakla dibuatnya.


Pukul 7.40 pagi baru mula cycling. Masa tu baru cuba through try & error, tukar gear masa turun bukit dan naik bukit. Ni belajar dengan cara susah-lah ni. Masa keluar toll Putrajaya lalu ikut laluan motosikal. Di laluan motosikal rupanya tarmacnya agak curam dan banyak lubang. Isteri terpaksa tolak basikal naik bukit...I expect salah masuk gear. Saya pun tak berapa selesa kayuh dengan kasut cycling yang guna clip. Susah nak tanggal dari paddle sebab kena tarik kuat sikit. Sebab tak biasa, saya buka kasut kejap dengan kasut masih attach pada paddle. So kaki ayam kejap BUT something bad happened. Ibu bjari kaki kiri tergesel atas tar, terkoyak dan berdarah. Oh God, how to put on my shoe with this bleeding toe. I asked my wife to go to the toll plaza and seek some plasters or whatever. She managed to get some from a policeman yang kebetulan ada di toll building. He advised to be us to be very careful because two weeks before a man just got hit by a car while on MEX highway.


After that we continued our cycling to Putrajaya, Precint 7 specifically. We had our breakfast there before headed back to R&R Seri Kembangan.


Lessons learnt:


1. Make sure your pump is in a good working condition or pump at home!;

2. Always bring your first aid kit; and
3. Always with your cycling gears like helmet, shoes and gloves.

It's done for that day. Next day there will be another cycling at the same place.

No comments:

Post a Comment

Final Farewell to Winter 2019

Winter is over now... however, it refused to let go the baton to Spring before a final showdown.  So at last, on 4th April 2019, winter del...