Tuesday, 9 August 2016

Musim beku Geneva. Mak ai!

Teringat beberapa tahun dulu, tahun 2012. Gambar-gambar yang beredar seluruh dunia mengenai cuaca sejuk ekstrem di Geneva. Gambar kerusi, pokok, bot, kereta, basikal, jalan raya yang semuanya dilutupi ais. Gambar-gambar ini kebanyakannya diambil di pekan kecil kami -- pekan Versoix. Sebuah pekan kecil yang terletak di pinggir Tasik Geneva, yang hanya ada sebuah bank, sebuah farmasi, sebuah sekolah kebangsaan, sebuah kilang cokelat dan sebuah pasar mini (seperti Speedmart).

Rumah kami di Versoix kira-kira 10 minit dengan berjalan kaki dari tepi Tasik Geneva. Pada hujung minggu, di pekan itulah tempat kami menikmati breakfast capuccino, croissant, dan chocolate cakes di sebuah cafe pada musim panas. Itu sahaja yang boleh dimakan. Sesekali teringat roti canai, nasi lemak dan teh tarik. Rindu tanahair. Bila petang, di pekan ini juga kami sekeluarga duduk menghadap tasik sambil menikmati bunyi trumpet Switzerland atau memberi roti pada burung dan itik mullad. Bila masuk musim sejuk, nak berdiri 5 minit di tepi tasik pun tak tahan. Baik duduk dalam rumah bawah heater :D. Bila cuaca sejuk ekstrem datang, inilah hasilnya!

Nak share sikit gambar-gambar tu.

Pekal kecil Versoix

(Pictures copyright: Reuters)

No comments:

Post a Comment

Final Farewell to Winter 2019

Winter is over now... however, it refused to let go the baton to Spring before a final showdown.  So at last, on 4th April 2019, winter del...